Artikeln publicerades onsdag den 31 mars 2010 i Entreprenadaktuellt.se
Ny webbsida ska hjälpa tullen och polisen hitta stulna maskiner

Nya sidan leasingspärr.se ska försvåra stölder och leasingbedrägerier genom att samla alla entreprenadmaskiner i ett register liknande bilregistret.
–Den reaktion jag får mest är ”varför har ingen gjort detta tidigare”, säger initiativtagaren Jan.

Den 1 februari i år startade Jan hemsidan leasingspärr.se där finansbolag, banker och entreprenörer kan registrera sina maskiner online. – Det fungerar ungefär som bilregistret. En bil eller lastbil i bilregistret har en spärr och man kan inte byta ägare hur som helt utan att ta bort spärren. Och för leasing måste man ha ett godkännande från finansbolaget för att släppa
leasingspärren.
Ett av syftena med registret är att försvåra så kallad dubbelfinansiering, där flera finansbolag finansierar samma maskin utan att veta om det. Enligt Jan försvinner det stora summor pengar på det sättet och hittills har det varit svårt att komma åt det. När det nu finns en lösning är många finansbolag intresserade av att prova.
– För närvarande har vi flera finansbolag som kommer att lägga in sina leasingkontrakt, både de nya avtalen och de som gäller idag, säger han.
Han påpekar att ett sådant här register tar tid att bygga upp men att det kommer att bli ett bra verktyg för polisen, tullen och finansbolagen när det är färdigt.
Ett annat syfte med sidan är att göra det svårare för tjuvar.
– Om en maskin som är registrerad blir stulen så kan man anmäla det på vår hemsida. Då skickas det ut ett massmail till polisen, tullen och våra andra samarbetspartners inom några minuter.
Enligt Jan gäller det nämligen att vara snabb. Chansen att hitta en stulen maskin minskar kraftigt för varje timme och många maskiner lämnar landet via våra exporthamnar.
– Det här är ett problem som har uppkommit i och med EU, säger han. Det är bara att komma ned med en maskin till hamnen och säga att den ska till Tyskland. Och så lastar de på den och åker. Även om tullarna har fattat misstanke så har det inte funnits något register att titta i tidigare.
Även när man köper en entreprenadmaskin kan man ha nytta av registret.
– Om man blir erbjuden att köpa en entreprenadmaskin för billigt och blir misstänksam så har det inte funnits någonstans att kontrollera om den är okej. Men lagen god tro gäller ju inte för näringsidkare längre så det kan bli en dyr affär om man skulle köpa fel.
Enligt Jan har han bara fått positiva reaktioner på sitt initiativ och många tycker att det är konstigt att det här inte har gjorts tidigare.
– Finansbolagen och bankerna är redan med. Nu återstår att få de privata entreprenörerna att registrera sina maskiner, säger han.
Fotnot: På grund av verksamhetens natur vill Jan inte ha med sitt efternamn i artikeln.
Registera maskin
Den som vill registrera sin maskin går in på www.leasingspärr.se och skapar ett användarkonto. Sedan kan man själv skriva in alla uppgifter om sin maskin. Man kan även lägga in upp till 4 bilder på maskinen. Även tillbehör kan registreras.

– Leasingspärr kommer aktivt att beta av exporthamnarna i Sverige i jakten på förskingrade maskiner, säger Jan . Foto: Leasingspärr.se